Birgitta Onsell

Birgitta Onsell (1925-2012), är skaparen av utställningen,
Efter tusen år av tystnad – Gudinnebilder och glömda spår,
som bygger på hennes bok med samma titel.

Här kommer en kort sammanfattning om vem hon var och vad hon ville förmedla:

  • Svensk författare, specialpedagog och feminist.
  • Skapade läromedel, rytmiska ramsor och stavningsverser för lågstadiet.
  • Från 1985 och framåt skrev hon böcker om gudinnor och gudinnereligion i forntiden.
  • Påpekade att de gammaltestamentliga texternas nedvärdering av allt kvinnligt, kan ses som en medveten strategi att nedmontera en uråldrig bortglömd kvinnokult med en kärleksfull gudinna som värnade om allt levande.
  • Ville inför den svenska nyöversättningen av Gamla Testamentet i slutet av 1900-talet, att den skulle förses med en varningstext/förklaring, då innehållet är direkt kvinnofientligt och strider mot nutida värderingar vad gäller människosyn, jämlikhet och andra mänskliga rättigheter.
  • Boken ”Avklädd Gud”, kom 1999 och är ett svar på nyöversättningen av GT.
  • Var initiativtagare till föreningen Tealogerna och blev dess hedersordförande. Tealogerna kommer från ordet tealogi, som handlar om historien och religionen kring Gudinnan. Föreningen ser som sin uppgift att sprida kunskap om kvinnobilder i religionshistorien. Att visa hur den nutida kulturens rötter och förändringar genom tiderna haft stor inverkan på dagens människosyn och att genom kunskap om det som varit, kämpa för ett balanserat samhälle.
  • Ville inte att samhället ska återgå till Gudinnedyrkan, men påvisa att det funnits något innan bibeln blev skriven.
  • Fick år 1998 litteraturpriset ”Årets väckarklocka” som årligen delas ut av Elin Wägnersällskapet sedan 1993. Priset delas ut till enskild eller organisation.

Birgitta Onsell sade själv vid Invigningen här i april 2007 att:
-Nu har utställningen kommit hem! I samband med hennes urnsättning i Mariefred så fick föreningen/museet till höstdagjämningen 2012, statyn Kvinnliga Fredskämpar av skulptören Tore Heby från Falkenberg, som en hyllning till Onsell, Kvinnominne och utställningen. Statyn visar Moder jord med barn från olika delar av världen, Fredrika Bremer, Elin Wägner och Birgitta Onsell.

 

Långt bort i tiden…